Més de cent parades d’alimentació, artesania i artistes oferiran els seus productes al Mercat de la Calçotada de Valls

Més de cent parades d’alimentació, artesania i artistes oferiran els seus productes al Mercat de la Calçotada de Valls

La Gran Festa de la Calçotada de Valls, que enguany arriba a la seva 33 edició i que representa el tret de sortida de la temporada de calçotades, vindrà acompanyada, com és habitual, d’un nodrit i participatiu Mercat de la Calçotada que s’allargarà durant tot el cap de setmana. El Mercat de la Calçotada aplegarà, durant el dissabte 25 de gener (entre les 10 del matí i les 8 del vespre) i el diumenge 26 (de 10 del matí a 4 de la tarda), un centenar de paradetes relacionades amb l’alimentació i productes naturals i l’artesania popular, al passeig de l’Estació.

A més, els visitants que s’apropin a Valls durant aquests dos dies, també podran degustar tapes relacionades amb la cuina gastronòmica del calçot que oferiran una quinzena de restauradors vallencs, entre els que destaca el Portal 22, que s’ubicaran al carrer Germans Sant Gabriel. La plaça dels Quarters presentarà un mercat d’artistes i brocanters amb 26 parades.

Calçotada a la plaça de l'Oli / Ajuntament de Valls - ©Pere Toda

Durant la Gran Festa de la Calçotada està previst que es consumeixin uns 60.000 calçots, per la qual cosa l’organització ja ha preparat 5.000 bosses degustació al preu de 8 euros per poder degustar l’autèntica calçotada de Valls en els punts habilitats a les places de l’Oli, dels Alls, de les Garrofes i de la Zeta, i a l’esplanada de la Cooperativa Agrícola de Valls.

Concurs de menjar calçots / Ajuntament de Valls - ©Pere Toda

Els concursos

Durant el matí de diumenge, jornada central de la festa, hi haurà:
Demostració de coure calçots a la graella, a la plaça de l’Oli.
Celebració del 27è concurs de cultivadors de calçots (amb premis pels manats més regulars i amb millors calçots segons els paràmetres de la IGP Calçot de Valls, i a la mota amb un major nombre de calçots).
Demostració d’elaboració de salsa calçotada a la plaça del Blat i la 23a edició del concurs de salses.
Celebració del 29è concurs de menjar calçots, que es celebrarà a les 13h.

Gegant Calçot / Ajuntament de Valls - ©Pere Toda

Després de l’entrega de premis dels diferents concursos, hi haurà la ballada conjunta de tots els elements folklòrics que participen en la festa. Entre ells, el Gegant del Calçot, un dels elements identificatius de la Gran Festa de la Calçotada, que enguany celebra el 25è aniversari de la seva creació, i ho farà ballant a la plaça de l’Oli, del Blat i, al Pati.