Com preparar la salsa de la calçotada?

Com preparar la salsa de la calçotada?

El gran secret d’una bona calçotada acostuma a estar en la seva salsa, i sovint no resulta gens fàcil aconseguir-la lligar. Una bona salsa de calçots ha de ser consistent per tal que el calçot, en sucar-lo, quedi impregnat. Ha de ser picant en la seva justa mesura, i s’ha d’elaborar amb els ingredients que corresponen. Amb tot, en aquest punt sempre podem trobar el toc personal de cadascú…

Avui us mostrem les passes per a preparar l’autèntica i tradicional salsa dels calçots. Els ingredients són per a quatre persones, per bé que si estireu una mica més, no passa res, i segurament us quedarà salsa per a mullar després la carn, la llonganissa o la botifarra, o fins i tot, els dies següents, per a preparar una amanida amb escarola, bacallà, tomàquet, ceba i unes olives negres. Però aquí ja entraríem en terreny xatonaire…

Ingredients (per a quatres persones):

1 cabeça d’alls escalivats i 1 all cru
100 g. d’ametlles torrades i pelades.
30 g. d’avellanes torrades i pelades
4 o 5 tomàquets madurs escalivats
aproximandament 80 cl d’oli d’oliva arbequina
1 llesca de pa sec i torrat xopat amb vinagre
1 polpa de nyora o 2 cullerades de pebre vermell
sal

Preparació (per ordre):
1-. En un morter (o batedora) primer posarem la sal al gust.
2-. Després picarem els alls.
3-. Afegirem i picarem les ametlles i les avellanes.
4-. Picarem els tomàquets madurs.
5-. Afegirem l’oli poc a poc sense deixar de picar (o batre), fins que veiem que la salsa quedi bé per a sucar-hi el Calçot (depèn de l’oli la podrem fer més espessa o més clara).
6-. Finalment afegirem la llesca de pa, la polpa de la nyora o el pebre vermell.

Ja tenim la salsa al punt, que aprofiti!!

Us adjuntem un vídeo de Txaber Allué (@elcocinerofiel) que marca, pas a pas, com preparar la salsa.