Tres Tombs i…calçotada?

Tres Tombs i…calçotada?

Diumenge que ve, 12 de gener, Valls viurà una nova edició dels Tres Tombs de Sant Antoni Abat, els més tradicionals de Catalunya i que compten amb la declaració de Festa Tradicional d’Interès Nacional per part de la Generalitat de Catalunya.

Els Tres Tombs de Valls, que organitza la Societat Sant Antoni de Valls i que donen inici al calendari anual d’aquesta celebració arreu del país, ofereixen la millor col·lecció de carros de treball que es pot veure desfilar en aquesta festa en el conjunt de Catalunya, així com un dels itineraris de major bellesa plàstica pel barri antic de la ciutat que obliga als carreters i traginers a desplegar totes les seves habilitats. Els Tres Tombs vallencs són també dels més participats del nostre país. Per això, Valls reunirà uns 350 participants vinguts d’arreu del país i també des de les terres de Castelló, al País Valencià, que recorreran els carrers de Valls durant més de dues hores en els Tres Tombs més matiners en el calendari anual de Catalunya.

Un dels punts d’especial interès en el recorregut és la plaça de la Font de la Manxa, presidida pel monument als Xiquets de Valls, on es fa, a través de la megafonia instal·lada, una descripció detallada de totes les cavalleries. Un altre dels moments de bellesa és el pas per davant de l’església de Sant Antoni, en el carrer del mateix nom, on l’arxiprest de Valls beneeix les cavalleries, mentre els campaners solemnitzen el moment amb els seus tocs manuals. També s’hi congreguen d’altres ciutadans per beneir els seus animals domèstics. El punt neuràlgic del recorregut dels Tres Tombs de Valls arriba quan, en el tercer tomb, passada la una del migdia, els carros enfilen el carrer Major, conegut popularment com els tombs de l’ajuntament. En aquest punt la tradició dóna pas a l’espectacle únic i irrepetible de veure passar carros i cavalls per aquest indret.

Aquest cap de setmana, doncs, és una bona oportunitat per fer una primera incursió a Valls per viure els Tres Tombs més tradicionals de Catalunya i, en acabat, fer una calçotada o degustar la cuina del calçot en qualsevol dels restaurants de Valls i rodalies. Si voleu consultar els principals locals on podeu reservar taula, doneu un cop d’ull als nostres restaurants de calçotades i als restaurants que fan cuina del calçot.