Timbal de brandada de bacallà

Ingredients (per a quatre persones):

 

-Espinacs, 100 grs.

-Calçots, 4 unitats.

-Bacallà, 200 grs.

-Patates, 2 unitats mitjanes.

-Llet, 15 c.c.

-Alls, 3 dents

-Oli d’oliva arbequina, 500 c.c.

-Olives arbequines, 300 grs.

-Panses, un grapat

-Pinyons, un grapat

-Pebre negre, al gust

-Nou moscada, al gust

-Sal, al gust

 

 

Preparació:

 

En primer lloc sofregirem els alls en una paella amb una mica d’oli i una vegada daurats incorporem el bacallà (esmicolat i sense pell ni espines). Anirem remenant  i remenant fins aconseguir una pasta. Arribats a aquest punt, afegirem les patates que prèviament haurem passat pel passa puré. A continuació espolsarem el pebre, la nou moscada, la sal i una mica de llet. Una altra vegada, remenarem i remenarem fins obtenir una pasta uniforme. Un cop estigui llest, ho retirarem de la paella i ho deixarem refredar.

 

Per confitar els calçots, primer els pelarem traient les primeres capes i els tallarem a trossos. Acte seguir, els ficarem en oli a foc molt lent.

 

Després, saltejarem els espinacs en una paella amb els pinyons i les panses.

 

Per fer l’olivada, en primer lloc, traurem el pinyols de les olives arbequines i a la carn que quedi de les olives li afegirem una mica d’oli i ho passem tot pel minipimer fins aconseguir l’olivada.

 

Finalment, per muntar el timbal utilitzarem un motllo rodó que pugui anar al forn. Farem cinc capes, en aquest ordre: primer la brandada, després els espinacs, a continuació la brandada, els calçots i en darrer lloc una altra vegada brandada. Una vegada muntat el timbal, l’escalfarem deu minuts al forn a 180ºC.

 

Servirem el timbal semi-fred amb l’olivada al costat i l’acompanyament d’unes torradetes de pa.